Keto torcik borówkowy
Orzechowy
spód i słodki, borówkowy krem to moim zdaniem świetne połączenie.
Sprawdzi
się jako torcik urodzinowy czy po prostu jako niedzielny deser do kawy.
To ciacho proste i bardzo szybkie w przygotowaniu!
Składniki na spód:
Składniki na krem:
Sposób przygotowania:
Spód:
120
gram zmielonych orzechów laskowych i 10 gram stewii wrzucamy do miski.
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy 50 gram masła.
Roztopione masło dodajemy do miseczki z pozostałymi
składnikami.
Dokładnie
mieszamy.
Gotowy
spód wykładamy na okrągłą formę (średnica 16 cm),
równomiernie rozprowadzając.
Chowamy
do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krem:
5
gram żelatyny zalewamy 20 ml zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
Na
patelnię lub do garnuszka wrzucamy 190 gram borówek oraz 10 gram stewii.
Gotujemy
na małym ogniu do czasu, gdy borówki zmiękną.
Do
zmiękczonych i rozgniecionych borówek dodajemy napęczniałą żelatynę.
Gotujemy
jeszcze przez 1 minutę.
Gotowy
mus przecieramy przez sitko, tak by pozbyć się skórek.
Odstawiamy
do wystudzenia.
60
gram masła miksujemy na puszystą masę.
Następnie
wsypujemy 20 gram stewii i ponownie
miksujemy.
Do
masła dodajemy po łyżce mascarpone.
Dokładnie łączymy składniki.
Na
sam koniec wlewamy 70 ml śmietanki 36%.
Ponownie
miksujemy.
Do
kremu dodajemy kilka łyżeczek sosu borówkowego.
Mieszamy, tak by krem lekko
się zabarwił.
Mniej
więcej 1/3 kremu wykładamy na formę, równomiernie rozprowadzając.
Do
pozostałej części kremu dajemy kolejne kilka łyżeczek sos.
Jeszcze
raz miksujemy, do uzyskania jednolitej masy.
Połowę
kremu wykładamy na blachę.
Ponawiamy
czynność, dodając resztę sosu borówkowego do kremu.
Wszystko
mieszamy.
Masą
zalewamy wierzch ciasta.
Wkładamy
do lodówki na minimum 3 godziny.
I
gotowe!
Smacznego!😉
Spód
W całości: 170 gr, 1121
kcal, T: 111,9 gr, W: 8,8 gr, B: 15,3 gr
W 100 g: 659,4 kcal,
T: 65,8 gr, W: 5,2 gr, B: 9 gr
Krem:
W całości: 530 gr, 1476,6
kcal, T: 149,5 gr, W: 28,1 gr, B: 20,1 gr
W 100 g: 278,6 kcal,
T: 28,2 gr, W: 5,3 gr, B: 3,8 gr
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz