Keto torcik borówkowy

Orzechowy spód i słodki, borówkowy krem to moim zdaniem świetne połączenie.
Sprawdzi się jako torcik urodzinowy czy po prostu jako niedzielny deser do kawy.
To ciacho proste i bardzo szybkie w przygotowaniu!

Składniki na spód:

Składniki na krem:

Sposób przygotowania:
Spód:
120 gram zmielonych orzechów laskowych i 10 gram stewii wrzucamy do miski.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 50 gram masła.
Roztopione masło dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami.
Dokładnie mieszamy.

Gotowy spód wykładamy na okrągłą formę (średnica 16 cm),
równomiernie rozprowadzając.
Chowamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:
5 gram żelatyny zalewamy 20 ml zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.

Na patelnię lub do garnuszka wrzucamy 190 gram borówek oraz 10 gram stewii.
Gotujemy na małym ogniu do czasu, gdy borówki zmiękną.
Do zmiękczonych i rozgniecionych borówek dodajemy napęczniałą żelatynę.
Gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
Gotowy mus przecieramy przez sitko, tak by pozbyć się skórek.
Odstawiamy do wystudzenia.

60 gram masła miksujemy na puszystą masę.
Następnie wsypujemy  20 gram stewii i ponownie miksujemy.
Do masła dodajemy po łyżce mascarpone.
Dokładnie łączymy składniki.

Na sam koniec wlewamy 70 ml śmietanki 36%.
Ponownie miksujemy.

Do kremu dodajemy kilka łyżeczek sosu borówkowego.
Mieszamy, tak by krem lekko się zabarwił.
Mniej więcej 1/3 kremu wykładamy na formę, równomiernie rozprowadzając.

Do pozostałej części kremu dajemy kolejne kilka łyżeczek sos.
Jeszcze raz miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. 
Połowę kremu wykładamy na blachę.

Ponawiamy czynność, dodając resztę sosu borówkowego do kremu.
Wszystko mieszamy.
Masą zalewamy wierzch ciasta.

Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
I gotowe!

Smacznego!😉


Spód
W całości: 170 gr, 1121 kcal, T: 111,9 gr, W: 8,8 gr, B: 15,3 gr
W 100 g: 659,4 kcal, T: 65,8 gr, W: 5,2 gr, B: 9 gr
Krem:
W całości: 530 gr, 1476,6 kcal, T: 149,5 gr, W: 28,1 gr, B: 20,1 gr
W 100 g: 278,6 kcal, T: 28,2 gr, W: 5,3 gr, B: 3,8 gr

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz