Domowe Knoppersy


Wafelki na wzór słynnych Knoppersów.
Są na pewno zdrowsze od tych kupnych, a smakują wyśmienicie.
Wypróbujcie ten przepis sami! 😉

Składniki na masę orzechową:

Składniki na masę maślaną:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:
Masa orzechowa:
100 gram orzechów laskowych prażymy na suchej patelni.
Porażone orzechy wysypujemy na ściereczkę i pocieramy, tak aby pozbyć się łupin.

Siekamy je na małe kawałeczki.

90 gram masła miksujemy na gładką masę.
Do masła dodajemy 150 gram kremu orzechowego oraz 5 gram gorzkiego kakao. 
Ponownie miksujemy.

Do całości dosypujemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

Masa maślana :
70 ml mleka oraz 20 gram cukru podgrzewamy w rondelku .
Gdy cukier się rozpuści i mleko zagotuje odstawiamy do ostudzenia.

160 gram masła miksujemy na puszystą masę.
W trakcie miksowania masła stopniowo dodajemy ostudzoną masę mleczną.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  

Na suchy wafel wykładamy masę orzechową i dokładnie ją rozsmarowujemy.
Na wierzch kładziemy drugi wafel, na którym rozprowadzamy masę maślaną.
Całość przykrywamy trzecim waflem.
Gotowy wafelek  przygniatamy deską, tak by go dodatkowo obciążyć.

Wstawiamy go do lodówki na około 2 godziny.
Po dwóch godzinach roztapiamy 1 czekoladę mleczną 
oraz 1 czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy je na wafelku.

Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Kroimy na mniejsze kawałki.

I gotowe!

Smacznego!😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz