Ciasto brzoskwiniowe - bez pieczenia
U moich rodziców jest wysyp
brzoskwiń, więc postanowiłam zrobić jakieś ciacho😉
Pyszne i bardzo proste w
przygotowaniu ciasto ze świeżymi brzoskwiniami,
bitą śmietaną i galaretkami.
bitą śmietaną i galaretkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie ciasta zaczniemy od zrobienia galaretki truskawkowej.
Zalewamy ją gorącą wodą, tak jak jest podane na opakowaniu.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Do garnka wrzucamy 500 gram drobno pokrojonych świeżych brzoskwiń.
W międzyczasie przygotowujemy przezroczystą galaretkę
wg przepisu podanego na opakowaniu.
Do gotowych brzoskwiń dodajemy przezroczystą galaretkę.
Całość dokładnie mieszamy.
Gotujemy jeszcze przez ok 3-4 minuty.
Masę zostawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy 300 gram śmietanki 36% na sztywno.
W trakcie ubijania wsypujemy 30 gram cukru pudru i dalej miksujemy.
Na sam koniec dodajemy stężałą galaretkę truskawkową.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Na formę do pieczenia (22x22 cm) wykładamy biszkopty.
Krem śmietanowy wylewamy na blachę, równomiernie rozprowadzając.
Całość wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut.
Po tym czasie na wierzch ciasta wykładamy masę brzoskwiniową.
Gotowy deser dekorujemy pozostałymi biszkoptami oraz ulubionymi dodatkami.
Ciasto chowamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
I gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz