Ptasie mleczko- bez pieczenia
Uwielbiam
ptasie mleczko, dlatego zdecydowałam się je sama przygotować.
Jest to proste
ciasto na herbatnikach, bez pieczenia.
Delikatna, puszysta pianka z polewą kakaową to coś niesamowitego.
Składniki na piankę:
Składniki na polewę:
Sposób przygotowania:
Pianka:
Na formę ( 26x12cm) wykładamy herbatniki i odstawiamy.
15 gram żelatyny rozpuszczamy w 40 ml wody.
Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
W misce ubijamy 4 białka na sztywną pianę.
Następnie dodajemy 190 gram cukru i ponownie miksujemy.
Do ubitej masy dodajemy łyżeczkę soku z cytryny
oraz pół łyżeczki aromatu śmietankowego.
Łączymy ze sobą składniki.
Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do masy
i ponownie wszystko miksujemy.
Część gotowej pianki wykładamy na herbatniki
i rozprowadzamy równomiernie na formie.
Na krem wykładamy drugą warstwę herbatników.
Pozostałą część masy wykładamy na blachę.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Polewa:
Pół łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie.
W garnku rozpuszczamy 30 gram masła oraz 15 ml śmietanki 36%.
Następnie dodajemy 30 gram cukru, 25 gram kakao oraz
rozpuszczoną żelatynę.
Całość mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Polewę wylewamy na wierzch ciasta równomiernie rozprowadzając.
Gotowe ptasie mleczko wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego!😉
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń