Keto tiramisu


Ciacho dla prawdziwych wielbicieli kawowych deserów.
Jest to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne keto ciasto a’la tiramisu. 
Wypróbujcie ten przepis sami! 😉

Składniki na spód:

Składniki na krem:

Sposób przygotowania:
Spód: 
W garnku rozpuszczamy 100 gram masła. 
Do rozpuszczonego masła dodajemy 65 gram stewii 
oraz wcześniej przygotowane espresso. 
Gotujemy na małym ogniu do czasu gdy wszystkie składniki połączą się.

Zdejmujemy z palnika, dodajemy ubite jajko cały czas mieszając.
Następnie dodajemy 80 gram mąki kokosowej i 130 gram mąki migdałowej.
Mieszamy łyżką, tak aby masa stała się jednolita.

Spód wykładamy na blachę (26 x 12 cm).
Masę odstawiamy do wystudzenia.

Krem: 
250 ml śmietanki 36% i 10 gram stewii ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy po łyżce 250 gram serka mascarpone
i ponownie wszystko miksujemy.

Gotowy krem wykładamy na blachę.
Do dekoracji posypujemy sypkim kakao.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.



Smacznego!😉


Spód 
W 100 gr: 413,4 kcal, T: 39,7 gr, W: 3,4 gr, B: 7,9gr 
W całości: 500 gr, 2067 kcal, T: 198,5 gr, W: 17 gr, B: 39,5 gr

Krem
W 100 gr: 334 kcal, T: 35,3 gr, W: 3,5 gr, B: 3,7 gr 
W całości: 450 gr, 1503 kcal, T: 158,9 gr, W: 15,8 gr, B: 16,7 gr

1 porcja
80 gr w tym: 
50 gr krem – 167 kcal, T: 17,7 gr, W: 1,8 gr, B: 1,9 gr
30 gram spód – 124 kcal,  T: 11,9 gr, W: 1 gr, B: 2,4 gr 
Razem: 291 kcal, T: 29,6 gr, W: 2,8 gr, B: 4,3 gr

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz