Princessa – bez pieczenia
Szybkie i
bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.
Herbatniki
przełożone masą maślaną z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Ciasto prezentuje się świetnie, a co najważniejsze
jest przepyszne.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Spód formy( 26cm x12cm)wykładamy herbatnikami.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 80 gram białej czekolady
i odstawiamy do wystudzenia.
250 gram masła (w temperaturze pokojowej) ubijamy przez ok. 5 minut.
Do masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz 20 ml śmietanki 36%.
Wszystko ponownie miksujemy.
Na koniec dodajemy ok. 50 gram wiórków kokosowych.
Całość mieszamy szpatułką.
Dla ułatwienia krem możemy podzielić sobie na 3 części.
Pierwszą część masy wykładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy.
Na krem układamy kolejną warstwę herbatników.
Wykładamy drugą część masy.
Czynność powtarzamy jeszcze raz.
Na wierzch ciasta układamy ostatnią warstwę herbatników.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałe 20 ml czekolady białej.
Wylewamy ją na herbatniki dokładnie rozprowadzając.
Na czekoladę wysypujemy ok. 10 gram wiórków kokosowych.
Rozprowadzamy je, tak by pokryły cały wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
I gotowe.
Smacznego!😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz