Keto Panna Cotta


Muszę przyznać, że to dnie robiłam po raz pierwszy. 
Jest to naprawdę świetny deser na ciepłe dni…zwłaszcza teraz 😉 
Przygotowanie jest super proste i co ważne
nie potrzebujecie masy produktów do jego wykonania.

Składniki na masę truskawkową:

Składniki na masę śmietankową:

Sposób przygotowania:
Masa truskawkowa:
10 gram żelatyny rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody 
i odstawiamy do wystudzenia.

150 gram truskawek obieramy z szypułek, myjemy 
i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Do rondelka wrzucamy truskawki i 8 gram stewii.
Wszystko razem miksujemy.
Do zmiksowanej masy dodajemy lekko wystudzoną żelatynę 
i ponownie mieszamy.

Gotową masę przelewamy do foremek.
Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.

Masa śmietankowa:
10 gram żelatyny zalewamy 30 ml zimnej wody.
Żelatynę odstawiamy do napęcznienia.

Do garnka wlewamy 200 ml śmietany 36%, 10 gram stewii, szczyptę soli 
oraz 70 ml wody(jeśli masa będzie za gęsta możecie dodać nieco więcej wody). 
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. 
Nie odprowadzamy do wrzenia.
Do śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę. 
Mieszamy do połączenia składników.

Masę śmietankową odstawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie już chłodna wylewamy ją do wcześniej przygotowanych foremek 
i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.



Smacznego!😉




Masa śmietankowa:
100 g: 226,1 kcal, T: 22,4 gr, W:2,6 gr, B: 3,7 gr
Masa truskawkowa:
W 100 g: 38,4 kcal, T: 0,3 gr, W: 5,5 gr, B: 4,8 gr

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz