Keto Panna Cotta
Muszę przyznać, że to dnie
robiłam po raz pierwszy.
Jest to naprawdę świetny deser na ciepłe dni…zwłaszcza
teraz 😉
Przygotowanie jest super proste i co ważne
nie potrzebujecie masy produktów do jego wykonania.
Składniki na masę truskawkową:
Składniki na masę śmietankową:
Sposób przygotowania:
Masa truskawkowa:
10 gram żelatyny rozpuszczamy w 30
ml gorącej wody
i odstawiamy do wystudzenia.
150 gram truskawek obieramy z
szypułek, myjemy
i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Do rondelka wrzucamy truskawki i
8 gram stewii.
Wszystko razem miksujemy.
Do zmiksowanej masy dodajemy
lekko wystudzoną żelatynę
i ponownie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do foremek.
Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Masa śmietankowa:
10 gram żelatyny zalewamy 30 ml
zimnej wody.
Żelatynę odstawiamy do napęcznienia.
Do garnka wlewamy 200 ml śmietany
36%, 10 gram stewii, szczyptę soli
oraz 70 ml wody(jeśli masa będzie za gęsta
możecie dodać nieco więcej wody).
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu cały
czas mieszając.
Nie odprowadzamy do wrzenia.
Do śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę.
Mieszamy
do połączenia składników.
Masę śmietankową odstawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie już chłodna wylewamy ją
do wcześniej przygotowanych foremek
i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2
godziny.
Smacznego!😉
Masa
śmietankowa:
100
g: 226,1 kcal, T: 22,4 gr, W:2,6 gr, B: 3,7 gr
Masa
truskawkowa:
W 100
g: 38,4 kcal, T: 0,3 gr, W: 5,5 gr, B: 4,8 gr
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz