Keto racuchy z polewą kakaową


Takie racuszki sprawdzą się jako śniadanie, podwieczorek czy po prostu deser.
Przepyszne, delikatne danie, które można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. 
Są błyskawiczne w przygotowaniu.
Przekonajcie się sami! 😉
Składniki na racuchy:

Składniki na polewę:

Sposób przygotowania:
Racuchy: 
2 jajka ubijamy na puszystą pianę.
Do masy dodajemy 5 gram stewii, 5 gram proszku do pieczenia, 
30 gram mąki kokosowej oraz 70 ml śmietanki 36%.
Wszystko jeszcze raz miksujemy do dokładnego wymieszania się składników.
(mi wyszła masa na ok. 8 racuchów)

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju kokosowego.

Łyżką nakładamy porcję ciasta i wylewamy ją na patelnię 
(na patelni powinny się zmieścić ok. 4 racuszki).
Smażymy na małym ogniu  ok. 1 minuty po jednej i po drugiej
stronie.

Polewa kakaowa: 
Do garnuszka wrzucamy 6 gram gorzkiego kakao, 
30 gram masła, 10 gram stewii oraz 20 ml śmietanki 36%.
Gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.

Gotowe!
Racuchy podajemy z polewą kakaową lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!😉

Racuchy:
W całości: 240gr, 690 kcal, T:65,9 gr, W:6,8 gr, B:18,2 gr 
W 100 g: 287,3 kcal, T:27,4 gr, W:2,9 gr, B:7,6 gr

Polewa kakaowa:
W całości: 60 gr, 290,9 kcal, T:30,4 gr, W:3,6 gr, B:1,5 gr 
W 100 g: 484,9 kcal, T:50,6 gr, W:5,9 gr, B:2,5 gr

W 1 porcji: 
W tym: 
1 racuch: 30 gr, 86,1 kcal, T:8,2 gr, W:0,9 gr, B:2,3 gr 
Polewa: 10 gr, 48,5 kcal, T:5,1 gr, W:0,6 gr, B:0,3 gr 
Razem: 134,6 kcal, T:13,3 gr, W:1,5 gr, B:2,6 gr

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz