Bananowiec – bez pieczenia
Letni, chłodny bananowiec bez
pieczenia idealnie sprawdzi się w gorące dni.
Rozpływająca się w ustach pianka
doda lekkości ciastu,
a cytrynowa galaretka i pokrojone banany dopełnią całość.
Spróbujcie sami!😉
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta zaczniemy od
zrobienia galaretek.
Do dwóch miseczek wsypujemy
galaretkę cytrynową oraz przezroczystą.
Zalewamy je gorącą wodą, tak jak
jest podane na opakowaniu.
Dokładnie je mieszamy i
odstawiamy do zgęstnienia.
Herbatniki wykładamy na 2 formy
(26x12 cm) lub jedną większą blachę.
Gdy cytrynowa galaretka zaczyna
mocno tężeć wylewamy ją na formy,
dokładnie rozprowadzając.
Wkładamy do lodówki
do zastygnięcia.
Ok. 7 gram żelatyny rozpuszczamy
w 30 ml gorącej wody,
mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
400 ml śmietanki 36% oraz 100
gram cukru pudru miksujemy na puszystą pianę.
Do lekko wystudzonej żelatyny
dodajemy łyżeczkę ubitej śmietany
i dokładnie mieszamy.
To pozwoli nam
zmniejszyć temperaturę żelatyny
i nie powstaną nam grudki w śmietance.
Żelatynę ze śmietanką dodajemy do
masy i ponownie wszystko mieszamy.
Gotową śmietankę wykładamy na
blachy, równomiernie rozprowadzając.
Ciasto wkładamy do lodówki.
2 banany kroimy w plasterki.
Do mocno tężejącej przezroczystej
galaretki
dodajemy pokrojone banany i delikatnie mieszamy.
Galaretkę wylewamy na formy
rozprowadzając banany na całości ciasta.
Gotowy deser wkładamy do lodówki
na ok. 2 godziny.
I gotowe!
Smacznego! 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz