Bananowiec – bez pieczenia

Letni, chłodny bananowiec bez pieczenia idealnie sprawdzi się w gorące dni. 
Rozpływająca się w ustach pianka doda lekkości ciastu, 
a cytrynowa galaretka i pokrojone banany dopełnią całość.
Spróbujcie sami!😉

Składniki:

Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta zaczniemy od zrobienia galaretek.
Do dwóch miseczek wsypujemy galaretkę cytrynową oraz przezroczystą.
Zalewamy je gorącą wodą, tak jak jest podane na opakowaniu.
Dokładnie je mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.

Herbatniki wykładamy na 2 formy (26x12 cm) lub jedną większą blachę.

Gdy cytrynowa galaretka zaczyna mocno tężeć wylewamy ją na formy, 
dokładnie rozprowadzając. 
Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Ok. 7 gram żelatyny rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody,
mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

400 ml śmietanki 36% oraz 100 gram cukru pudru miksujemy na puszystą pianę.

Do lekko wystudzonej żelatyny dodajemy łyżeczkę ubitej śmietany 
i dokładnie mieszamy. 
To pozwoli nam zmniejszyć temperaturę żelatyny 
i nie powstaną nam grudki w śmietance.

Żelatynę ze śmietanką dodajemy do masy i ponownie wszystko mieszamy.

Gotową śmietankę wykładamy na blachy, równomiernie rozprowadzając. 
Ciasto wkładamy do lodówki.

2 banany kroimy w plasterki.
Do mocno tężejącej przezroczystej galaretki 
dodajemy pokrojone banany i delikatnie mieszamy.

Galaretkę wylewamy na formy rozprowadzając banany na całości ciasta.

Gotowy deser wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
I gotowe!

Smacznego! 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz