Naleśniki z serem i sosem truskawkowym


Sposobów na naleśniki jest tysiące.
Moim zdaniem właśnie w tej wersji są najlepsze. 
Sos przygotowany z świeżych truskawek 
jest idealnym dopełnieniem całego dania.

Składniki na naleśniki:
Składniki na farsz serowy:
Składniki na sos truskawkowy:

Sposób przygotowania:
Sos truskawkowy:
Myjemy, obieramy z szypułek i drobno kroimy 200 gram truskawek. 
Do miseczki wrzucamy pokrojone truskawki wraz z 2 łyżeczkami 
cukru pudru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. 
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
Odstawiamy do lodówki.


Farsz:
Do miski wrzucamy 250 gram twarogu, 1 żółtko, 
3 łyżki cukru oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego (ok. 16 gram). 
Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy widelcem.


Naleśniki:
Łączymy ze sobą wszystkie „mokre” składniki, czyli 180 gram mleka, 
150 gram wody, 3 łyżki oleju i 1 jajko. Wszystko razem miksujemy. 

Następnie dodajemy szczyptę soli oraz 200 gram mąki. 
Ponownie wszystko miksujemy do wymieszania się składników. 

Rozgrzewamy patelnię. 
Na patelnię wylewamy ciasto i rozprowadzamy je po patelni 
okrężnymi ruchami. 
Ciasto nie powinno być zbyt grube, gdyż nie będzie chciało się zawijać. 
Gdy ciasto będzie już zarumienione z jednej strony, przewracamy je 
na drugą.
Gotowy naleśnik odkładamy na talerz.
Smażymy naleśniki na średnim ogniu, tak by naleśniki się nie przypaliły.

Farsz serowy nakładamy na gotowego naleśnika i składamy je w trójkąty.

Ponownie rozgrzewamy patelnię i dajemy odrobinę oleju. 
Naleśniki z masą serową przekładamy na patelnię. 
Ostrożnie przekładamy je na drugą stronę i chwilę smażymy. 

Gotowe naleśniki przekładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym.
   
Jak spodobał Ci się mój sposób na naleśniki?
Wypróbujcie go sami!





Smacznego!😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz