Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Sposobów na naleśniki jest tysiące.
Moim zdaniem właśnie w tej wersji
są najlepsze.
Sos przygotowany z świeżych truskawek
jest idealnym dopełnieniem całego dania.
Sos przygotowany z świeżych truskawek
jest idealnym dopełnieniem całego dania.
Składniki na farsz serowy:
Sos truskawkowy:
Myjemy, obieramy z szypułek i
drobno kroimy 200 gram truskawek.
Do miseczki wrzucamy pokrojone truskawki wraz
z 2 łyżeczkami
cukru pudru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego.
Całość miksujemy do
uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy do lodówki.
Odstawiamy do lodówki.
Farsz:
Do miski wrzucamy 250 gram twarogu, 1 żółtko,
3 łyżki cukru oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego (ok. 16
gram).
Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Naleśniki:
Łączymy ze sobą wszystkie „mokre” składniki, czyli 180 gram mleka,
150 gram wody, 3 łyżki oleju i 1 jajko. Wszystko razem miksujemy.
Następnie
dodajemy szczyptę soli oraz 200 gram mąki.
Ponownie wszystko miksujemy do
wymieszania się składników.
Rozgrzewamy patelnię.
Na patelnię wylewamy ciasto i rozprowadzamy je po
patelni
okrężnymi ruchami.
Ciasto nie powinno być zbyt grube, gdyż nie będzie
chciało się zawijać.
Gdy ciasto będzie już zarumienione z jednej strony, przewracamy je
na drugą.
Gotowy naleśnik odkładamy na talerz.
Smażymy naleśniki na średnim ogniu, tak by naleśniki się nie przypaliły.
Smażymy naleśniki na średnim ogniu, tak by naleśniki się nie przypaliły.
Farsz serowy nakładamy na gotowego naleśnika i składamy je w trójkąty.
Ponownie rozgrzewamy patelnię i
dajemy odrobinę oleju.
Naleśniki z masą serową przekładamy na patelnię.
Ostrożnie przekładamy je na drugą stronę i chwilę smażymy.
Gotowe naleśniki przekładamy na
talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym.
Jak spodobał Ci się mój sposób na
naleśniki?
Wypróbujcie go sami!
Smacznego!😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz