Ciasto noc i dzień


Ciasto śmietankowo - orzechowe bez pieczenia. 
Podzielone na dwie części, tak aby każdy wybrał dla siebie 
ulubiony smak. 
Ciasto nie tylko prezentuje się świetnie, ale także 
przepysznie smakuje.

Składniki na spód:
  
Składniki na krem:
   
Składniki na część śmietankową:
  
Składniki na część orzechową:

Sposób przygotowania:
Spód:
W blenderze miksujemy 160 gram herbatników na pył. 
W tym samym czasie roztapiamy 80 gram masła.
Gdy jest już rozpuszczone dodajemy 
je do rozdrobnionych herbatników. Wszystko razem miksujemy. 
Gotową masę wykładamy równomiernie na blachę (blacha 20 cm) 
i ugniatamy.
Mniej więcej w połowie stawiamy pionowo kilka herbatników, 
tak aby podzieliły ciasto na dwie części.
Wkładamy do lodówki na ok 20 minut.


Krem: 
W kubeczku rozpuszczamy ok. 30 gram żelatyny w gorącej wodzie 
i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 
W tym samym czasie do miski wrzucamy 600 gram serka 
i 200 ml śmietanki 36%. Składniki dokładnie miksujemy. 
Do jednolitej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę 
i ponownie wszystko mieszamy.


Gdy krem jest już gotowy, dzielimy go na dwie równe części.

Krem śmietankowy (dzień): 
Do wcześniej przygotowanego kremu dodajemy 
100 ml śmietanki 36% i ok. 1 łyżeczkę aromatu śmietankowego 
(jeśli chcesz by krem był słodszy to dodatkowo wsyp trochę 
cukru pudru).
Wszystko dokładnie miksujemy.
Krem orzechowy(noc): 
Kruszymy 40 gram orzechów laskowych na drobne kawałeczki 
i wrzucamy do drugiej części kremu.
Następnie roztapiamy 100 gram czekolady mlecznej.
Czekoladę także dodajemy do kremu.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe kremy wykładamy na blachę.
Po jednej stronie ciasta wylewamy krem śmietankowy, 
a po drugiej orzechowy.
Dekorujemy ciasto według uznania.


Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.


Spróbujcie sami! 😉

Smacznego! 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz