Ciasto noc i dzień
Podzielone na dwie części, tak aby każdy wybrał dla siebie
ulubiony
smak.
Ciasto nie tylko prezentuje się świetnie, ale także
przepysznie smakuje.
Składniki na spód:
Składniki na krem:
Składniki na część śmietankową:
Składniki na część orzechową:
Sposób przygotowania:
Spód:
W blenderze miksujemy 160 gram
herbatników na pył.
W tym samym czasie roztapiamy 80 gram masła.
W tym samym czasie roztapiamy 80 gram masła.
Gdy jest już rozpuszczone dodajemy
je do rozdrobnionych herbatników. Wszystko razem miksujemy.
je do rozdrobnionych herbatników. Wszystko razem miksujemy.
Gotową masę wykładamy równomiernie na
blachę (blacha 20 cm)
i ugniatamy.
Mniej więcej w połowie stawiamy
pionowo kilka herbatników,
tak aby podzieliły ciasto na dwie części.
Wkładamy do lodówki na ok 20 minut.
Wkładamy do lodówki na ok 20 minut.
Krem:
W kubeczku rozpuszczamy ok. 30 gram żelatyny w gorącej wodzie
i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
W tym samym czasie do miski wrzucamy 600 gram serka
W tym samym czasie do miski wrzucamy 600 gram serka
i 200 ml śmietanki 36%. Składniki dokładnie miksujemy.
Do jednolitej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Do jednolitej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę
i ponownie wszystko mieszamy.
Do wcześniej przygotowanego kremu dodajemy
100 ml
śmietanki 36% i ok. 1 łyżeczkę aromatu śmietankowego
(jeśli chcesz by krem był słodszy to dodatkowo wsyp trochę
Kruszymy 40 gram orzechów
laskowych na drobne kawałeczki
i wrzucamy do drugiej części kremu.
Następnie roztapiamy 100 gram czekolady mlecznej.
Czekoladę także dodajemy do kremu.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie roztapiamy 100 gram czekolady mlecznej.
Czekoladę także dodajemy do kremu.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe kremy wykładamy na blachę.
Po jednej stronie ciasta wylewamy
krem śmietankowy,
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Spróbujcie sami! 😉
Smacznego! 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz