Mini serniczki Oreo na zimno
Mini
serniczki z kochanymi przez wszystkich ciasteczkami Oreo.
Delikatne, kremowe, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.
Delikatne, kremowe, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.
Podawane
na zimno będą idealnym deserem w upalny dzień.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W
misce rozgniatamy ok. 180
gram ciasteczek Oreo.
W tym samym czasie roztapiamy 30 gram masła i dodajemy do zmielonych ciastek.
Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
W tym samym czasie roztapiamy 30 gram masła i dodajemy do zmielonych ciastek.
Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki.
Do miski dodajemy 100 gram serka śmietankowego (serek w temperaturze pokojowej),
½ łyżeczki aromatu waniliowego oraz 3 łyżki (30 gram) cukru pudru.
Wszystko
mieszamy mikserem lub jak ja silikonową szpatułką do uzyskania jednolitej
masy.
Do drugiej miseczki wlewamy 250 gram śmietanki 30% (musi być schłodzona).
Ubijamy ją na sztywno.
Gdy już śmietanka będzie gotowa dodajemy do niej wcześniej
wymieszaną masę z serka śmietankowego.
W osobnym naczyniu rozgniatamy na małe kawałeczki ciasteczka Oreo (ok. 100 gram)
i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy śmietankowej.
Całość dokładnie mieszamy.
Krem wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek.
Pozostałymi
ciastkami Oreo dekorujemy serniczki.
Wkładamy je do zamrażarki na minimum 2 godziny.
I
serniczki są już gotowe do podania. 😉
Przepis
na ok. 12 ciasteczek.
Zachęcam
do wypróbowania tego przepisu.
Smacznego!😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz