Biszkopciki kokosowe - bez pieczenia
Przepyszne, bez pieczenia, łatwe w
przygotowaniu
ciasteczka z masą z mascarpone i dżemem, obsypane wiórkami kokosowymi.
ciasteczka z masą z mascarpone i dżemem, obsypane wiórkami kokosowymi.
Na stole prezentują się fantastycznie i są przede wszystkim bardzo smaczne.
Jestem pewna, że zrobią wrażenie nie tylko na dzieciach, ale i na dorosłych.
Jestem pewna, że zrobią wrażenie nie tylko na dzieciach, ale i na dorosłych.
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób
przygotowania:
Do miski wrzucamy mascarpone i dżem (ja
wybrałam wiśniowy,
ponieważ
lubię kwaskowy posmak, ale bez problemu możecie dodać inny).
lubię kwaskowy posmak, ale bez problemu możecie dodać inny).
Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej
masy (możecie
użyć
miksera
lub tak jak ja silikonowej szpatułki).
lub tak jak ja silikonowej szpatułki).
Na wewnętrzną stronę biszkopta
nakładamy ok. łyżeczkę kremu, a następnie
przykrywamy go drugim. Robimy tak z każdym kolejnym biszkoptem.
przykrywamy go drugim. Robimy tak z każdym kolejnym biszkoptem.
Kiedy wszystkie ciasteczka będę przygotowane
maczamy je w śmietance
(śmietanka w temperaturze pokojowej).
Obtaczamy je po jednej i po drugiej stronie, by ciasteczka nasączyły się.
(śmietanka w temperaturze pokojowej).
Obtaczamy je po jednej i po drugiej stronie, by ciasteczka nasączyły się.
Następnie obsypujemy
je w wiórkach
kokosowych z każdej strony.
Opcjonalnie
możecie zrobić
kolorowe wiórki jak ja.
Dzięki temu ciasteczka będą prezentowały się jeszcze ciekawiej.
Dzięki temu ciasteczka będą prezentowały się jeszcze ciekawiej.
Jak to zrobić:
Do woreczka strunowego (a jeśli nie masz,
to użyj zwykłej
miski) wsypujemy część
wiórków kokosowych, a następnie wlewamy do nich barwnik spożywczy.
Zamykamy woreczek szczelnie i „ugniatamy” wiórki kokosowe do momentu,
aż całkowicie wymieszają się z barwnikiem.
wiórków kokosowych, a następnie wlewamy do nich barwnik spożywczy.
Zamykamy woreczek szczelnie i „ugniatamy” wiórki kokosowe do momentu,
aż całkowicie wymieszają się z barwnikiem.
Kolorowe wiórki przesypujemy do miseczki i
robimy z ciasteczkami analogicznie,
jak przy wiórkach bez barwnika.
jak przy wiórkach bez barwnika.
Gotowe ciasteczka zostawiamy w lodówce na kilka
godzin
(najlepiej na całą noc), tak aby stały się mięciutkie.
(najlepiej na całą noc), tak aby stały się mięciutkie.
Przepis jest na około 25
ciasteczek.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Czekam na Wasze opinie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz