Czekoladki orzechowe


Mam dla Was przepis na czekoladki z masłem orzechowym.
Idealne połączenie słodkiego, słonego i orzechowego smaku sprawdzą się 
na każdej imprezie. 
Przygotowanie nie zajmie długo, a efekt jest niesamowity.

Składniki na spód:

Składniki na polewę:

Sposób przygotowania:
Spód: 
200gram herbatników rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem. 
W tym samym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej 70 gram masła. 
Do herbatników dodajemy 120 gram masła orzechowego i roztopione masło.

Wszystko razem miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę wykładamy na blachę (24 x 24) i wkładamy do lodówki.


Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady 
i 30 gram masła orzechowego.
W drugim rondelku lub misce rozpuszczamy 30 gram masła orzechowego 
do momentu, aż masa stanie się lejącą.


Gdy czekolada roztopi się i połączy z masłem orzechowym
wylewamy ją na blachę dokładnie rozprowadzając.

Na warstwę czekoladową wylewamy nieregularnie 
roztopione masło orzechowe robiąc tzw. „kleksy”.

Przy pomocy noża delikatnie tworzymy wzory na powierzchni czekoladek.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Wskazówka: przed krojeniem czekoladek na kawałki należy
odczekać ok. 10 minut, by czekolada nie połamała się.


Smacznego!😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz