Czekoladki orzechowe
Mam dla Was przepis na czekoladki
z masłem orzechowym.
Idealne połączenie słodkiego, słonego i orzechowego
smaku sprawdzą się
na każdej imprezie.
Przygotowanie nie zajmie długo, a efekt jest niesamowity.
Składniki na spód:
Składniki na polewę:
Sposób przygotowania:
Spód:
200gram herbatników rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem.
W tym samym czasie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej 70 gram masła.
Wszystko razem miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę wykładamy na blachę (24 x 24) i wkładamy do lodówki.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200
gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
i 30 gram masła orzechowego.
W drugim rondelku lub misce rozpuszczamy 30 gram masła orzechowego
W drugim rondelku lub misce rozpuszczamy 30 gram masła orzechowego
do momentu, aż masa stanie się lejącą.
Gdy czekolada roztopi się i połączy z masłem orzechowym
Na warstwę czekoladową wylewamy nieregularnie
roztopione
masło orzechowe robiąc tzw. „kleksy”.
Przy pomocy noża delikatnie tworzymy wzory na powierzchni czekoladek.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wskazówka: przed krojeniem czekoladek na kawałki należy
odczekać ok. 10 minut, by czekolada nie połamała się.
Smacznego!😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz